П`ятниця, 2024-03-29, 4:46 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Новини з регіонів

Головна » 2016 » Серпень » 16 » 90-річний ювілей Михайла Коломійчука!
6:06 AM
90-річний ювілей Михайла Коломійчука!
Шахова спільнота дочекалася знаменної події – найстарішому активному шахісту Рівненщини Михайлу Коломійчуку виповнилося 90 років. Михайло Іванович сповнений енергії, творчих задумів, приймає активну участь як у здолбунівських турнірах, так і у обласних змаганнях. 1 серпня зафіксовано його міжнародний рейтинг FIDE з рапіду у 1550 пунктів. Про себе Михайло Іванович розповів, що народився він у Здолбунові у 1926 році, вчився у чотирирічній українській школі. Війна застала 14-річного юнака у Здолбунові. У 1941 році було жити відносно легше, бо німці ввели продовольчі картки, які діяли десь півроку. 1942 рік був самий страшний рік, бо голодували. Виживали за рахунок того, що по ночах на полях стригли ножицями пшеницю, складали у мішки і тягали їх у комору. У 1943 році було вже легше, бо навчилися красти у німців, а їм було не до того. Крали все, що було у залізничних вагонах.

У 1944 році, коли Червона Армія увійшла у Здолбунів, був мобілізований. Але війна для Михайла закінчилася швидко: мобілізаційний пункт потрапив під нищівне німецьке бомбардування, під час якого Михайло отримав контузію і переломи обох ніг.

Після госпіталю був направлений у Свердловськ на «Уралмаш», де працював помічником фрезерувальника. Цей завод, як відомо, виробляв танки Т-34.

Далі направлення у школу кочегарів, важка праця на паровозі CД, у якого топка 7 метрів завдовжки і завантажувати її потрібно було вручну.

З 1946 року перевівся з Уралу у Здолбунівське локомотивне депо. Спочатку продовжив навчання у Костопільській школі машиністів, почав працювати помічником машиніста, а з 1952 року – машиністом. У Здолбунівському локомотивному депо Михайло Іванович пропрацював до пенсії.

Любов до шахів він проніс через усе своє життя. В шахи його навчив грати у десятирічному віці старший брат Валентин. Далі відточував свою майстерність у грі з сусідами Анатолієм Бронштейном і Мироном Сергійовичем Кулешею. За Польщі у Здолбунові постійно збирались 6-8 шахістів, які скидалися на невеличкі суми і розігрували призові. Так що, перші свої призи Михайло Коломійчук виборював ще за Польщі!

У війну було не до шахів, аби з голоду не вмерти. А серйозне захоплення грою прийшло, коли у локомотивному депо познайомився з машиністами Віктором Корольовим і Михайлом Євчуком.

Саме дворазовий чемпіон Рівненщини Віктор Корольов навчив Михайла користуватися шаховими підручниками, показав, як системно потрібно вивчати шахи. І результати пішли вгору.

Так Михайло Коломійчук надовго став другою дошкою після Віктора Корольова, виступав у змаганнях залізничників у Рівному,Львові, Ковелі, Стрию, Сарнах у яких виконав і неодноразово підтверджував норматив першого спортивного розряду.

У шахах, перш за все, цінує мистецтво, творчість, а потім вже спортивну складову. Обласна федерація шахів, особисто Ковальчук Володимир Олександрович вітають земляка-ювіляра! Хай шахи і надалі допомагають Вам сприймати життя у радості, творчих здобутках, гарному настрої! Довгих Вам років життя, шановний Михайло Івановичу!

Поділися сторінкою з друзями:

Категорія: Здолбунівський р-н | Переглядів: 451 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]