П`ятниця, 2024-04-19, 8:35 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Шахматы похожи на жизнь.(Борис Спасский)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2012 » Березень » 26 » Петренко Олександр - чемпіон області з шахів 2012!
Фоторепортаж та бліц-інтерв’ю з переможцем!
1:52 PM
Петренко Олександр - чемпіон області з шахів 2012!
Фоторепортаж та бліц-інтерв’ю з переможцем!
Стаття в "Рівненській газеті"
Стаття в газеті "Ракурс"
Стаття в газеті "Сім днів"
Стаття в "Рівненських новинах"

З 17 по 25 березня 2012 року в місті Рівне проходив фінал чемпіонату області з шахів 2012 року. Змагалися 14 кращих шахістів Рівненщини зі Здолбунівського, Костопільського, Рівненського районів та міста Рівне. Турнір проходив за коловою системою в 13 турів з контролем часу по 1,5 год. кожному. З результатом 10 очок з 13 можливих чемпіоном Рівненської області з шахів 2012 року став Петренко Олександр з Рівного (на фото), 2 місце - Матвійчук Олександр (Рівне), 3 місце – Кудрик Андрій (Рівне). Призери нагороджені медалями, грамотами, цінними призами, а чемпіон до того ж отримав красень-кубок. Боротьба за звання кращого велася до останнього туру. За два дні до завершення турніру на перемогу претендувало 5 шахістів! Проте не всі на фініші витримали напругу шахових баталій. Перед останніми 2-ма турами по 8 очок набрали два Олександри (Петренко і Матвійчук), очоливши турнірну таблицю. Але перший - дві завершальні партії виграв, а другий - звів у нічиї. Таким чином, завдяки потужній грі в останніх партіях Олександру Петренку вдалося виграти турнір та вперше стати чемпіоном Рівненської області з шахів. Наші вітання переможцю!

Олександр Петренко своєю відданістю шахам вже давно заслуговував потрапити в число “чемпіонів”. Символічно, що він став 10-м чемпіоном області за часи незалежної України. Штурмувати вершину обласного шахового олімпу він розпочав ще 23 річним студентом в далекому 89-му році. З того часу багато подій відбулося в його житті, був і досить значний період, коли Олександр не приймав участі в шахових змаганнях. Проте, відновивши активну участь в 2002 році, з того часу він практично кожного року грав у головному турнірі. І, нарешті, заслужено переміг. Отримуючи численні привітання зі здобутим званням, Олександр не приховував задоволення від свого результату. Було дуже приємно спостерігати, як він, багато чого досягнувший в житті (Олександр - фінансовий директор групи компаній “Кратос”), з неабияким інтересом ділився враженнями з друзями та колегами щодо перипетій боротьби в турнірі. Чемпіон був щасливий. І за це ми любимо шахи... З нагоди перемоги, Олександр погодився відповісти на декілька запитань:

Олександре, прийміть ще раз вітання з перемогою, і все ж таки, що для Вас означає стати Чемпіоном?

Дякую за поздоровлення. Фінал чемпіонату області з шахів для мене завжди асоціюється з вершиною всіх змагань, турнір з давньою історією. В різні роки в ньому приймали участь найсильніші шахісти Рівненщини. Найкращі ставали переможцями. Всі вони назавжди залишаться в пам’яті любителів шахів нашого краю. І мені надзвичайно приємно долучитися до цієї когорти кращих. До речі, стаття на сайті Федерації про історію чемпіонатів області ще більше надихнула мене до боротьби тільки за 1 місце.

А коли ж відбулося перше знайомство з таємницями древньої гри. І що спонукало Вас постійно підтримувати інтерес до шахів?

Як досить часто це трапляється в шахах, навчив основам гри мене батько в 10 років. Гра мені зразу сподобалася. На щастя, в 11-й школі міста Рівне, де я навчався, були сильні шахові традиції. В ті часи дуже популярні були шкільні дитячі змагання “Біла тура”, тому в навчальному закладі функціонував шаховий гурток. Керівник гуртка В.Є. Молчанов і став моїм першим шаховим вчителем. Протягом 1978-1980 років я в складі збірної команди школи тричі ставав переможцем обласних змагань. Ми успішно приймали участь і у всеукраїнських змаганнях. Завдяки шахам у мене було дуже цікаве дитинство. І як бачите, ця любов до інтелектуальної гри збереглася і до сьогоднішнього дня. І буде завжди. Я в цьому впевнений.

Ви є фінансовий директор в серйозній бізнес-структурі, у вас сім’я, крім того, Ви постійно підтримуєте фізичну форму, граючи у футбол, теніс, і, навіть, у бадмінтон. Як Вам, при цьому, вдалося вийти на найвищий рівень своєї шахової гри?

Незважаючи на свою зайнятість намагаюся кожного дня знайти час на шахи: чи то книжку почитати, чи партію проаналізувати, чи якусь задачку розв’язати... З розвитком можливостей Інтернету постійно заходжу на шахові сайти, отримуючи звідти багато цікавої інформації. До речі, останнім часом надзвичайно цікавим став і наш сайт Рівненської обласної федерації шахів. В мене вже увійшло в звичку: кожного дня його відвідувати.

Як Ви вважаєте, шахи допомагають Вам у житті?

Можливо, це буде звучати банально, але завдяки шахам я сформував свій характер і багатьом своїм досягненням в житті я зобов’язаний тим навикам, які я набув займаючись ними. На роботі я часто приймаю важливі фінансові рішення. Мої партери по бізнесу, знаючи що я шахіст, ніколи не ставлять під сумнів їх правильність. Тому користуючись нагодою хотів би порекомендувати батькам подумати про можливість залучення свої дітей до шахового спорту. Тим більше, що незабаром в обласному центрі нарешті відкриється шаховий клуб, з допомогою якого шахи на Рівненщині вийдуть на новий якісний рівень розвитку.

Дякуємо, Олександре, за бліц-інтерв’ю та бажаємо не зупинятися на досягнутому і в подальшому підтверджувати рівень своєї гри, здобуваючи перемоги в шахових баталіях.

Дякую. В свою чергу від імені шахістів дякую Рівненській обласній федерації шахів, в першу чергу її Президенту – Ковальчуку Володимиру, а також адміністрації сайту Федерації за організаційну та інформаційну складову проведення змагання.

Дякуємо і Вам. Незабаром стартує командний чемпіонат області. Сподіваємося Ви очолите команду міста Рівне та спробуєте виграти і цей чемпіонат. До зустрічі.

Результати фіналу чемпіонату області з шахів 2012 року

Фото з заключного дня змагань:

Призери чемпіонату області – 2012 (Матвійчук, Петренко, Кудрик)



Переможці за шахівницями



Учасники турніру



Головний суддя змагань – Присяжнюк Володимир, чемпіон області - Петренко Олександр, Президент Рівненської обласної федерації шахів – Ковальчук Володимир



Переможець на фоні державних символів



Поділися сторінкою з друзями:

Переглядів: 1216 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]