Четвер, 2024-04-18, 4:22 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Женщина никогда не будет играть в шахматы на равных с мужчинами, потому что она не может пять часов сидеть за доской молча.(Пауль Керес)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2020 » Червень » 5 » Пішов з життя Михайло Коломійчук!
8:07 AM
Пішов з життя Михайло Коломійчук!
Надійшла сумна звістка про смерть на 94-му році життя найстарішого активного шахіста Рівненщини Коломійчука Михайла Івановича. Михайло Коломійчук народився у Здолбунові у 1926 році, вчився у чотирирічній українській школі. Пережив воєнне лихоліття нациської окупації і у 1944 році був мобілізований до Червоної Армії. Але війна для Михайла закінчилася швидко: мобілізаційний пункт потрапив під нищівне німецьке бомбардування, під час якого він отримав контузію і переломи обох ніг. Після госпіталю був направлений у Свердловськ на «Уралмаш», де працював помічником фрезерувальника. Далі направлення у школу кочегарів, важка праця на паровозі. З 1946 року перевівся з Уралу на Батьківщину у Здолбунівське локомотивне депо. Спочатку продовжив навчання у Костопільській школі машиністів, почав працювати помічником машиніста, а з 1952 року – машиністом. У Здолбунівському локомотивному депо Михайло Іванович пропрацював до пенсії.

Любов до шахів він проніс через усе своє життя. В шахи навчився грати у десятирічному віці. За Польщі у Здолбунові постійно збирались 6-8 шахістів, які скидалися на невеличкі суми і розігрували призові. Так що, перші свої призи Михайло Коломійчук виборював ще за Польщі! А серйозне захоплення грою прийшло, коли у локомотивному депо познайомився з машиністами Віктором Корольовим і Михайлом Євчуком. Саме дворазовий чемпіон Рівненщини Віктор Корольов привчив Михайла користуватися шаховими підручниками, показав, як системно потрібно вивчати шахи. І з середини 60-х років минулого століття результати пішли вгору.

Так, Михайло Коломійчук надовго став другою дошкою після Віктора Корольова, виступав у змаганнях залізничників у Здолбунові, Рівному, Львові, Ковелі, Стрию, Сарнах у яких виконав і неодноразово підтверджував норматив першого спортивного розряду. Шахова спільнота Рівненщини добре знала Михайла Коломійчука по виступам в етапах Кубка області, здолбунівських турнірах. Останню свою турнірну партію Михайло Коломійчук зіграв у 93-річному віці 4 листопада 2019 року у здолбунівському клубі залізничників у бліц-турнірі на відзначення Дня залізничника України.

Федерація шахів Рівненської області висловлює щирі співчуття рідним і близьким Михайла Івановича.
Переглядів: 374 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]