Субота, 2024-04-20, 4:30 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Никто не умеет играть в футбол, но все всё понимают. Все умеют играть в шахматы, но никто ничего не понимает.
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2011 » Грудень » 31 » Про досягнення та плани Рівненської обласної федерації шахів в розмові з Президентом - Ковальчуком Володимиром!
10:07 PM
Про досягнення та плани Рівненської обласної федерації шахів в розмові з Президентом - Ковальчуком Володимиром!
Підходить до завершення 2011 рік, який, без сумніву, можна занести в актив Рівненської обласної федерації шахів. Проведено всі традиційні шахові заходи, започатковано проведення нових. Шахове життя стало ще більш насиченим. Продовжено співпрацю з партнерами та спонсорами. Підвищено якісний рівень висвітлення шахових подій на сайті Федерації. Проте життя не стоїть на місці, потрібно рухатися вперед та ставити нові завдання щодо розвитку шахового спорту в області. Отже, в переддень Нового року про досягнення та плани Рівненської обласної федерації шахів ми поговоримо з її Президентом - Ковальчуком Володимиром.

Володимире, як Ви оцінюєте роботу Рівненської обласної федерації шахів в 2011 році?

Думаю, спрацювали ми непогано. Наш сайт оперативно висвітлював всі шахові події. Багато любителів шахів особисто приймали в них участь, в тому числі і гості з інших регіонів. Тому детально розповідати ще раз про них не стану. Кожен може оцінити роботу з численних повідомлень на сайті. Особисто мені приносять велике задоволення бачити результати нашої роботи, відчувати причетність до справи, яка варта витраченого часу та зусиль. Особливо це проявляється, коли бачиш на турнірах велику кількість учасників. Приємно усвідомлювати, що робимо ми хорошу справу і найголовніше - показуємо гарний приклад підростаючому поколінню.

Ви також є віце-Президентом Федерації шахів України і досить часто зустрічаєтесь з представниками інших шахових регіонів України. Як оцінюється наша робота зі сторони?

Не для кого не секрет, що Рівненська область в шаховому плані ніколи в минулому особливо не виділялася. Історично склалося, що в Західній Україні основним локомотивом популяризації шахів була Львівська область, а на Сході – Донецька, Харківська області. Проте, за останні роками ми проводимо значну роботу по покращенню нашого іміджу у всеукраїнському масштабі. І думаю, досягли значних успіхів. Як підтвердження – обрання віце-Президентами Федерації шахів України двох представників Рівненщини: мене і народного депутата України Шершуна Миколу Харитоновича.

На Вашу думку, з чим пов’язана така довіра?

В першу чергу – це оцінка нашої роботи. Ми вже стали прикладом в масштабах України – як потрібно робити шахи цікавими не тільки шахістам, а і людям, які не є безпосередньо причетні до шахового руху. Як потрібно залучати до популяризації нашої гри впливових людей - людей, які формують громадську думку. А покращення іміджу шахів на загал – вважаю основним викликом, який стоїть не тільки перед Рівненською обласною федерацією шахів, а і перед ФШУ і навіть ФІДЕ.

З нами погодиться більшість, якщо скажем, що в покращенні роботи Федерації – в основному Ваша заслуга?

На початковому етапі, - можливо і так, а зараз, впевнено можу сказати, – що всіх! Кожен хто приймає участь у наших змаганнях чи займається їх організацією в тій чи іншій мірі "допомагає будувати будинок”.

Погоджуємось. З кожним роком бажаючих "будувати будинок” стає все більше і більше? На Вашу думку, чому?

В першу чергу, тому що шахи – це дуже цікава гра з допомогою якої можна змоделювати будь-яку життєву ситуацію. Крім того, хто здобуває навички шахової гри, дотичний до її таємниць, - стає духовно багатшим. Але найголовніше – це дуже корисна гра для дітей. Вона розширює їх кругозір, вчить думати, бути уважним, розвиває винахідливість і логічне мислення. Наше основне завдання – власним прикладом прививати любов до гри молодому поколінню. Пояснюючи це, ми останнім часом знаходимо спільну мову з народними депутатами різних рівнів, з представниками виконавчої влади, бізнесу, що є дуже важливою складовою в "побудові будинку”. А найголовніший успіх цього року – те, що практично вирішено питання з виділенням в місті Рівне приміщення під шаховий клуб – в майбутньому головного каталізатора шахових процесів в області.

Досвід підказує, що твердження про те, що шахи – це дуже цікава та корисна гра буває недостатньо для залучення до шахового руху все більше і більше людей. Чому в Рівненської обласної федерації шахів з цим проблем не виникає?

Крім того, що я вже сказав, - важливу роль відіграє наш чіткий календар змагань, який стимулює всіх постійно бути "в тонусі”. Змагань у нас вже вистачає на любий смак. Особливо варто відзначити успішне проведення вже не перший рік етапів Кубка області, які проходять в різних куточках нашого краю і є неабияким стимулом для розвитку шахів в регіонах. Система отримання залікових балів за потрапляння в число найкращих по підсумках кожного етапу Кубка, а від так і отримання призів, - неабияк стимулює до участі наших кращих шахістів області та шахістів з інших областей. До речі, наш досвід бажає перейняти Федерація шахів України і з 2013 року запровадити етапи Кубка України, один з яких, впевнений, буде проводитися на території Рівненської області. Крім того, в році, що минає, суттєво допоміг в просуванні шахів в маси сайт Рівненської обласної федерації шахів. Адже, люди, які не байдужі до нашого виду спорту, відвідуючи його, мають можливість реально оцінити всі наші старання.

Знаючи Вас, можна впевнено сказати, що на досягнутих успіхах не зупинитеся. Які нові завдання ставите перед собою та Рівненською обласною федерацією шахів в Новому році?

Так, спочивати на лаврах часу немає. Потрібно рухатися вперед. Багато чого вже зроблено, по багатьох напрямках роботи ми вже випереджаємо своїх колег з інших областей, але межі досконалості немає. Тому основним нашим завданням на 2012 рік, вважаю, має бути відкриття, нарешті, шахового клубу в місті Рівне, проведення більшої кількості дитячих змагань, просування на їх основі проекту "Шахи в школі”, ще більшого використання можливостей Інтернету, - як для інформаційного забезпечення нашої діяльності, так і для проведення Інтернет-змагань. До речі, є ідея з 2012 року на базі етапів Кубка області паралельно проводити дитячі етапи Кубки області в двох вікових категоріях (менша і середня) за тим же принципом. Ми вийшли вже на такий етап розвитку, коли час думати і про підростаюче покоління. Вважаю, це стане неабияким каталізатором розвитку дитячих шахів на місцях. Крім того, це ще більше підвищить статус нашого "Гран-Прі”. Увага до нього значно зросте як з боку потенційних спонсорів, засобів масової інформації, так і пересічних громадян. Сподіваюсь цей задум знайде розуміння в колег спів-організаторів етапів Кубка області.

Напередодні Нового року, що б вам хотілося сказати відвідувачам сайту Рівненської обласної федерації шахів, яких, приємно відзначити, стає все більше і більше?

Користуючись нагодою, хотів би подякувати всім причетним до участі та організації турнірів з шахів, що проходять на території Рівненської області, в першу чергу нашим місцевим шаховим федераціям. В чергове дякую нашим партнерам, спонсорам, без яких в сучасних умовах неможливо організувати повноцінне шахове життя. І, особливо, - народному депутату України Шершуну Миколі Харитоновичу та міському голові міста Рівне Хомку Володимиру Євгеновичу. Вітаю всіх з Новим роком та бажаю міцного здоров’я, щастя, благополуччя та успіхів в шахових та інших починаннях!

Дякуєм за інтерв’ю. Від імені любителів шахів Рівненщини дозвольте і Вас привітати з наступаючим Новим 2012 роком та побажати досягнення нових вершин в організації шахового життя області і не тільки!

Дякую. До зустрічі на шахових турнірах в 2012 році!


Переглядів: 705 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]