П`ятниця, 2024-04-19, 8:44 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Недостаточно быть хорошим игроком, надо еще хорошо играть.(Зигберт Тарраш)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2014 » Травень » 15 » Про Індію і шахи в День народження юбіляра!
9:08 AM
Про Індію і шахи в День народження юбіляра!
Каталог статей

Розповідає дворазовий чемпіон Рівненської області з шахів Юрій Кошмак: “У далекі семидесяті, коли я здобував фах інженера-будівельника в Українському інституті інженерів водного господарства у м.Рівне, моїм викладачем англійської мови був Вадим Іванович Косолапов. У той час Вадим Іванович щойно повернувся з Індії, де викладав російську мову в одному з індійських університетів. Палкий прихильник шахів він і в тій далекій країні популяризував мудру гру. Ось, що він розповів мені про Індію і про шахи: «В 1967-1969 рр. за відрядженням Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР я викладав в Карнатакському університеті в місті Дхарвар, штат Майсор (тепер Карнатака), республіка Індія. Була можливість ближче познайомитись зі звичаями дуже цікавої та надзвичайної країни, з її мовами, культурою, спортом.

Найбільш популярними видами спорту на той час були крикет, настільний теніс, великий теніс, хокей на траві. Шахи тоді не були дуже поширені. В ті роки в Індії був лише один міжнародний майстер. Коли я організував шаховий клуб, то до участі в його спортивних заходах приїжджали з сусідніх міст, зокрема з Хублі. Я вчив їх грати у шахи, проводив турніри.

В листопаді 1968 року на запрошення Індійсько-Радянського товариства культури я прибув в Гоа, територію в західній частині Індії. Колишня португальська колонія в 1964 році після 300 років колоніальної залежності стала знову індійською. Португальський вплив помітно навіть зовнішньо. Тут багато католиків, жінки ходять не в сарі, а в європейських платтях, не з косою, а з звичною для нас зачіскою. Їжа теж відрізняється від решти Індії: не вегетаріанська, є в продажу спиртні напої ( в інших штатах і в столиці діє сухий закон). Гоа – це відокремлена від решти Індії окрема територія, з митницею і своїм самоврядуванням. Центром Гоа є місто Панджім (в іншій транскрипції Панаджі), інші міста Мапса, Маргом, Калангут. В давній частині Гоа є пам’ятник Васко да Гамі, який саме тут вперше ступив на територію Індії, а також відомому португальському поету Камоенсу.

На шляху від Дхарвара до Гоа автобус зупинився в гірських джунглях, щоб пропустити величезну змію, яка проповзала через дорогу. Змія на санскриті і хінді «нага». Той, хто вб’є змію, згрішить, бо змія за їхньою релігією є одним з перевтіленням бога Вішну. Особлива увага не грішити тим, у кого в прізвищі є буква «н».

В Панджімі я виступив з доповіддю про СРСР, космос, революцію, пояснював індійцям, хто такі були більшовики та меншовики, а також дав сеанс одночасної гри в шахи на 10 дошках. Вісім партій я виграв, а дві звів унічию, про що написала місцева газета «Санді Найхінд Таймз» 1 грудня 1968 року, зазначивши, що гоанський 14-річний школяр витримав наступ російського майстра, хоча насправді майстром з шахів я не був, а лише сильним першорозрядником.»

Хто знає, можливо у тому сеансі одночасної гри був тато Вішванатана Ананда і Індія тепер має екс-чемпіона світу…

Вадим Косолапов і зараз у свої 80 грає у рівненських турнірах, має рейтинг 2010, до останнього часу вів шахову секцію у Національному університеті водного господарства та природокористування, де він пропрацював більше 40 років доцентом кафедри іноземних мов.

Побажаємо Вадиму Івановичу міцного здоров’я та шахового довголіття!"

Фото:

Сеанс одночасної гри , Індія, місто Панджім, штат Гоа, 1968 рік


Оборона у староіндійському захисті проти Юрія Кошмака. Цю партію у гострому обопільному цейтноті юбіляру вдалось виграти. Здолбунів 2013 рік


Матеріал надав - Юрій Кошмак (кандидат у майстри спорту)


Переглядів: 719 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]