Вівторок, 2024-03-19, 3:45 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Посредством шахмат я воспитал свой характер. Шахматы прежде всего учат быть объективным. (Алексей Алёхин)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2014 » Лютий » 5 » Матвійчук Олександр - володар Суперкубка! Live Games!
10:49 AM
Матвійчук Олександр - володар Суперкубка! Live Games!

01-02 лютого в матчі з 6 партій (по 30 хв.) розіграно звання володаря Суперкубка 2014 року між чемпіоном області 2013 року Матвійчуком Олександром та переможцем Кубка області 2013 року Боришкевичем Романом. Матч відбувся в м. Рівне під час проведення півфіналу чемпіонату області, тому за його перебігом мав можливість спостерігати практично весь шаховий актив Рівненщини. З рахунком 5-4 (з врахуванням 3-х додаткових партій) поєдинок завершився перемогою Матвійчука. Олександр - новий володар Суперкубка! Наші вітання!

Матч в чергове відбувся на початку відкриття нового офіційного шахового сезону на Рівненщині та був організований зусиллями обласної федерації шахів (Президент – Ковальчук Володимир).

Спрогнозувати результат поєдинку перед його початком було непросто. Для Боришкевича Романа минулий шаховий рік (особливо друга його половина) видався напрочуд вдалим: 5 перемог на етапах Кубка і, як наслідок, - 1 позиція в обласному рейтинг листі! Разом з тим, заключний 11 етап Кубка виграв Матвійчук Олександр і він чинний чемпіон області!

Суперники за останнє десятиліття зіграли між собою багато партій, чудово розуміючи, хто на що гаразд. Тому матч розпочався без розвідки. Вже на 1-му та 2-му ходах 1-ї партії сталася несподіванка, яких в подальшому було вдосталь: Роман пішов 1. е4 (всі звикли до 1. d4) і після прогнозованого 1. ... с5 зіграв 2. с3 (напевно вперше в житті)! Далі в партії відбувся і ще один сюрприз для суперника: хід 6. Ка3!? Подальший хід партії показав, що Олександр не був готовий до такого розвитку подій. Безпідставно пожертвував пішака в дебюті, що далося взнаки в ендшпілі і, як наслідок, Боришкевич повів у рахунку.

Події в 2-й партії протікали з перемінним успіхом. Було багато “не реалізованих моментів”, як з однієї, так і з іншої сторони, особливо в ендшпілі (позиція була гостра, а часу на роздуми - обмаль). В підсумку “фартовішим” виявився чемпіон області, “забивши гол на останніх секундах”. Рахунок став: 1-1.

В 3-й партії Роман знову ходить пішаком на е4. Відчуваючи, що суперник добре підготувався до сицилійського захисту, і заманює на свою “підготовлену територію”, Олександр відповідає нехарактерним для себе ходом е5. Проте це були “квіточки” у порівнянні з його 3-м ходом: d5! Олександр любить “мутить воду”, але робити це з самого початку партії ... Напевно також бажав здивувати суперника. Проте не здивував ... Володар Кубка області залюбки “з’їв” подарунок у вигляді зайвого пішака. Одначе в подальшому діяв якось не впевнено і його супернику все ж таки вдалося “замутити воду” та перейти в нічийний ендшпіль. Отже, рахунок після першого ігрового дня став 1,5-1,5.

Відкрита позиція виникла після виходу з дебюту в 4-й партії. Олександр не зміг білими поставити перед чорними серйозних проблем. Швидко були розміняні ферзі. І більшу частину партії суперники намагалися “надурити” один одного в рівному багатофігурному ендшпілі. Більш успішним в цій справі виявися Роман, здобувши в певний момент стійку позиційну перевагу у вигляді “двох слонів”. Він впевнено вів гру до логічного завершення – перемоги, проте в обопільному цейтноті примудрився поставити супернику пат в абсолютно виграшній позиції.

В 5-й партії Боришкевич, в очікуванні підготовленої відповіді на його вчорашнє е4, пішов типово для себе – d4. Проте знову Матвійчук пішов в “боковий” варіант (будапештський), який окрім позиційних проблем нічого йому не дав. Роман опинився у своїй “позиційній стихії” і знову з “двома слонами”. Поступово посилював позицію і заслужено переміг. Рахунок став 3-2 на його користь. Залишилося здобути 0,5 очка для загальної перемоги ...

Перед початком заключної 6-ї партії “основного часу” матчу мало хто би “поставив” на Матвійчука, оскільки здавалося, що його суперник був краще підготовлений (особливо в дебюті) і вцілому грав краще. Разом з тим, вже тоді можна було помітити, що “на прапорці” в Боришкевича переваги не було. Що єдиним шансом в чемпіона області “переламати” несприятливий для нього хід подій є затягування суперники в “цейтнотні” шахи.

І так сталося ... В 6-й партії, в “думаючій” його частині, переможця не було виявлено. При вході в обопільний цейтнот була приблизно рівна позиція з рівними шансами. Проте невдала гра на “прапорці” Романа і фортуна на боці Олександра зробила свою справу. Рахунок в матчі зрівнявся.

А далі додаткові дві бліц-партії: нічия 1-1. І .. армагедон: Матвійчук (5 хв.) – Боришкевич (4 хв.). Спостерігаючи за перебігом подій в цій вирішальній партії, здалося, що в Боришкевича вже не залишилося сил для боротьби, тоді як у Матвійчука відкрилося друге дихання, як наслідок, - перемога. Наші вітання переможцю в матчі з неповторною драматургією!

Партії матчу:



Прокоментовані партії учасником матчу – Боришкевичем Романом:

1 партія:



Для ознайомлення зі всіма 6-ма прокоментованими партіями необхідно скачати їх cbh-формат (скачати).

P.S.
Матч відбувався з контролем часу - по 30 хв. кожному!
Результати окремих партій визначені під час взаємного цейтноту!

Фоторепортаж з місця події:






Поділися сторінкою з друзями:

Переглядів: 1145 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]