П`ятниця, 2024-04-26, 8:05 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
В том-то и состоят шахматы. Сегодня ты даёшь сопернику урок, а завтра он тебе.(Роберт Фишер)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2013 » Січень » 9 » Турнір пам'яті здолбунівського шахіста Гната Микитюка!
10:55 AM
Турнір пам'яті здолбунівського шахіста Гната Микитюка!
Про підсумки різдвяного турніру в Здолбунові розповідає учасник змагання, дворазовий чемпіон Рівненської області з шахів, Юрій Кошмак: "Уп’ятнадцяте в Здолбунові проведений шаховий турнір пам’яті свого земляка Гната Микитюка. Гнат Микитюк був людиною веселою, з гумором, запальний. Інженер-будівельник за фахом, працював виконробом у ПМК-63 (було таке в Здолбунові у радянські часи), весь час розривався між роботою і шахами. У 1974 році був чемпіоном Рівненської області. У 60-70 роки минулого століття шахістів у Здолбунові гостинно приймав Будинок культури залізничників - «Локомотив», як між собою між собою його називали здолбунівчани. «Локомотив», можна сказати, був другою домівкою шахістів, а для декого і буквальному значенні.

Шахові бліц-баталії Гната Микитюка, Сергія Малахова, Олександра Ковальчука часто тривали до ранку… Запам’ятався січневий ранок, коли я, ще школяр, йду на гру до «Локомотиву» на 11 годину і по дорозі зустрічаю заплакану дружину Гната Олександру : «Гнат пропав, дома не ночував, на роботі нічого не знають, рідня хвилюється…» Підходимо до «Локомотиву», а з дверей виходить змучений, але щасливий після нічних поєдинків Гнат.

Здолбунівський шаховий «король» Віктор Корольов, мабуть, не менш палко любив шахи, але участі у нічних баталіях не брав, бо працював машиністом електропоїзда і мусив дотримуватися режиму.

Отже, цьогоріч 5-6 січня вшановувати пам’ять Гната Микитюка зібралися 20 шахістів зі Здолбунова, Рівного і Острога у турнірі зі швидких шахів (по 15 хвилин) в одне коло.

З перших турів фортуна почала посміхатися Юрію Кошмаку – його суперники у трьох партіях «дарували» йому ферзя у ігрових позиціях. Це дозволило йому у перший день набрати 8 очок з 9 можливих і захопити лідерство. Єдиної поразки завдав лідеру Олег Прокопчук, вміло розігравши чорними захист Беноні і по ходу партії не залишив супернику шансів хоча б на рівну гру.

У цей час лідер здолбунівського шахового сезону 2012 Йосип Борзенко демонстрував невпевнену гру, у першому турі програв Вадиму Косолапову, а в шостому ще й Василю Данилюку.

На другий день у одинадцятому і дванадцятому турах Йосип програє дві принципові партії Юрію Кошмаку та Олегу Прокопчуку і вибуває з боротьби за перше місце.

Далі Юрій Кошмак здобуває перемогу за перемогою і впевнено займає перше місце з 17 очками з 19 можливих.

За решту чотири цінних призи, встановлених обласною шаховою федерацією, розгорнулася справжня бійня. З однаковим результатом 14,5 очка до фінішу прийшли четверо(!) і за додатковим показником SB-коефіцієнту місця розподілилися наступним чином: друге – Олег Прокопчук; третє – Йосип Борзенко; четверте – Анатолій Кирилюк; п’яте – Василь Данилюк.

Призери нагороджені грамотами Здолбунівської райдержадміністрації та обласної федерації шахів, а переможець – перехідним кубком.

Грамоти також отримали наймолодший учасник змагань 15-річний рівненський школяр Андрій Дем’янюк і найстарший 87-річний здолбунівчанин Михайло Коломійчук. До речі, Михайло Коломійчук починав грати у здолбунівських турнірах і брати призи ще «за Польщі», про що обіцяв розповісти найближчим часом.

Учасників змагань тепло привітав міжнародний майстер з шахів, дев’ятиразовий чемпіон Рівненської області Ігор Лабенський. Він вручив призерам шахову літературу з власної бібліотеки".

Турнірна таблиця:

1. Кошмак Юрій Здолбунів 17 очок з 19 можливих
2. Прокопчук Олег Здолбунів 14,5
3. Борзенко Йосип Здолбунів 14,5
4. Кирилюк Анатолій Здолбунів 14,5
5. Данилюк Василь Рівне 14,5
6. Гуменюк Олексій Здолбунів 11,5
7. Макарець Борис Здолбунів 11,5
8. Борисюк Петро Здолбунів 11,5
9. Сидор Дмитро Рівне 11
10. Бриль Валерій Остріг 10,5
11. Косолапов Вадим Рівне 8,5
12. Бедратий Михайло Здолбунів 8
13. Шаранський Валентин Остріг 7,5
14. Дем’янюк Андрій Рівне 7
15. Сорокін Олександр Остріг 7
16. Дрозд Олексій Здолбунів 6
17. Хоменко Володимир Здолбунів 5
18. Лісовський Олексій Остріг 4,5
19. Рудюк Станіслав Остріг 4
20. Коломійчук Михайло Здолбунів 1

Олександр Попов – суддя змагань

Фоторепортаж з місця події:



Матеріал надав - Юрій Кошмак


Переглядів: 1262 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]