П`ятниця, 2024-04-26, 6:20 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Для меня шахматы – это прежде всего борьба, поэтому во главу угла я ставлю спортивное начало. Противника необходимо победить, к этой цели я и стремлюсь в каждой партии. (Анатолий Карпов)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
omatvijchuk1969

Рівненська федерація шахів

Головна » 2014 » Грудень » 30 » Передноворічне інтерв’ю з Володимиром Ковальчуком з нагоди повторного обрання його віце-Президентом ФШУ!
4:29 PM
Передноворічне інтерв’ю з Володимиром Ковальчуком з нагоди повторного обрання його віце-Президентом ФШУ!
Інтерв’ю в газеті "ОГО"

Підходить до завершення 2014 рік, який видався надзвичайно складним і драматичний для нашої держави. Разом з тим, незважаючи на всі складнощі, Рівненській обласній федерації шахів вдалося провести всі заплановані заходи в році, що минає. Результати її діяльності постійно висвітлювалися в засобах масової інформації. В травні відбулася довгоочікувана подія – відкриття в Рівному шахового клубу на базі ДЮСШ №1. Таким чином, з початком навчального року діти отримали можливість займатися інтелектуальним видом спорту в спеціалізованій установі. В шахових колах ні для кого не секрет, що ключову роль в усіх позитивних змінах шахового життя на Рівненщині відіграє Президент Рівненської обласної федерації шахів – Володимир Ковальчук. Його старання не залишаються не поміченими і на всеукраїнському рівні. Чотири роки назад молодого керівника обласного шахового осередку було обрано віце-Президентом Федерації шахів України. 20 грудня 2014 року відбувся черговий VIII з’їзд ФШУ, на якому Володимира Олександровича знову було обрано на посаду віце-Президента. Отже, така гарна новина стала додатковою підставою для інтерв’ю з керівником рівненських шахів, а по сумісництву – і всеукраїнських.

Володимире Олександровичу, в першу чергу дозвольте привітати Вас з переобранням на високу посаду в керівництві Федерації шахів України і побажати подальших успіхів в роботі по розвитку та популяризації шахів в Україні.

Дякую. При обранні керівного складу Федерації шахів України делегати з’їзду приймали рішення з міркувань вкладу зусиль в роботу по розвитку та популяризації шахів в Україні того чи іншого кандидата. Очевидно, що моя діяльність на посаді віце-Президента ФШУ останніх чотирьох років визнана успішною. Не останню роль в цьому зіграла і оцінка моєї діяльності на посаді Президента Рівненської обласної федерації шахів.

Протягом останніх чотирьох років Ви, як віце-Президента ФШУ, регулярно брали участь у прийнятті важливих рішень виконкому ФШУ. Отже, яку можете дати оцінку стану розвитку шахів в Україні? І які першочергові завдання ставите перед собою щодо покращення ситуації з їх популяризації?

Президент ФШУ Віктор Капустін, доповідаючи про результати діяльності федерації за останні роки перед делегатами з’їзду, чітко окреслив всі здобутки і проблеми в цій роботі.

Серед основних позитивів – Україна і надалі залишається провідною шаховою державою в світі, а наші інтелектуальні спортсмени регулярно здобувають різного роду медалі на міжнародних змаганнях. В порівнянні з попередніми роками значно покращилася організація чемпіонатів України, в яких приймають участь всі провідні шахісти нашої держави.

Серед негативів – погіршення стану справ в дитячо-юнацьких шахах, в першу чергу через недостатнє їх фінансування з державного та місцевих бюджетів.

Для себе першочерговим завданням бачу лобіювання інтересів шахової спільноти в органах влади, серед впливових державних та громадських діячів з метою просування шахів на більш провідні ролі в суспільстві. Досвід такої роботи вже достатньо напрацьований за роки керівництва в Рівненській обласній федерації шахів.

Багато хто може зауважити, що рівненські шахи ніколи не були на провідних ролях в Україні? То ж який такий досвід може бути корисним?

Так, дійсно, історично так склалося, що Рівненщина ні в радянські часи, ні з моменту здобуття України незалежності не могла похвалитися розвинутою шаховою інфраструктурою, наявністю кваліфікованих шахових тренерів, а відтак і високих спортивних результатів в шаховому спорті.

Ситуація ще більше погіршилася в 90-х роках, коли вияснилося, що державі шахи більше не цікаві в тій мірі в якій вони були цікаві в радянські часи як елемент політики. І якщо в окремих регіонах України з давніми шаховими традиціями бюджетне фінансування по утриманню мережі шахових закладів, відрядженню на змагання інтелектуальних спортсменів ще на певному рівні продовжувалося, то на Рівненщині, за винятком самих шахістів, нікому інтелектуальний спорт не був цікавий.

Таким чином, коли я очолив в 2005 році обласну федерацію ситуація з розвитком шахів на Рівненщині була невесела, без особливих перспектив. Проте за десять років ситуація докорінно змінилася. Шаховий рух в нашому краї з року в рік набирає обертів. В нас є чітка стратегія розвитку та популяризації шахів.

І в чому вона полягає:

Приступаючи 10 років тому назад до виконання обов’язків шахового керівника, мною і колом моїх однодумців був визнаний той факт, що якщо не змінювати методи роботи обласної федерації шахів, сподіватися на якусь суттєву державну чи спонсорську підтримку в питаннях фінансування потреб шахів не варто.

Таким чином, першочерговим завданням було зробити нашу громадську організацію максимально соціально активною, а відтак - цікавою для органів влади, спонсорів та меценатів.

Для цього інформаційно-роз’яснювальний напрямок роботи серед населення щодо вигод занять шахами, особливо дітьми, був визнаним одним з найважливіших. Ми створили офіційний сайт Рівненської обласної федерації шахів, який оперативно висвітлює всі події шахового життя Рівненщини. Після кожного проведеного обласного шахового заходу надсилаємо прес-релізи провідним засобам масової інформації області, які також оперативно розміщують наші новини на своїх ресурсах. Часто відеосюжети про наші змагання показують регіональні телеканали. На сьогодні в ЗМІ області з видів спорту частіше шахів згадується тільки футбол.

Щоб досягнути такої постійної присутності шахів в ЗМІ нами був впроваджений чіткий і зрозумілий календар шахових змагань. Ми не придумали нічого нового, ми лише запозичили досвід успішних міжнародних спортивних федерацій, зокрема біатлону, а саме: регулярне проведення серії змагань в різних населених пунктах, що пов’язані між собою однією філософією. В біатлоні – це Кубок світу, в автоспорті – Гран-Прі Формула 1, у нас – Кубок області (або 11 окремих, але пов’язаних між собою турнірів). В минулому році ми успішно розпочали проведення ще й дитячого Кубку області. Окрім боротьби за призи в кожному турнірі кращі шахісти здобувають бали в загальний залік.

Такий підхід неабияк мотивує учасників постійно брати участь у змаганнях. Водночас ЗМІ Рівненщини залюбки висвітлюють хід боротьби інтелектуальних спортсменів на шпальтах своїх газет та Інтернет ресурсах. Особливо слід відзначити співпрацю з такими провідними ЗМІ області, як газети “ОГО”, “Вільне слово”, “Сім днів”, а також телеканалами “РТБ” та “Рівне 1”.

Крім кубкових баталій, в яких охоче приймають участь і шахісти з сусідніх областей, проводяться і традиційні змагання: півфінал чемпіонату області, фінал чемпіонату області, командні чемпіонати. Змагання організовуються по всій області і мають чітку прив’язку до затверджених на початку року термінів. Наприклад, етапи Кубка області відбуваються в 11 населених пунктах: в Рівному, Млинові, Здолбунові, Володимирці, Березному, Клесові, Кузнецовську, Сарнах, Дубровиці, Дубно та Острозі.

Резонансу додають відвідини Рівненщини шахових зірок світової величини. Зокрема, сеанс одочасної гри з любителями шахів проводили чемпіон світу Руслан Пономарьов, віце-чемпіон світу Василь Іванчук, чемпіон Європи Олександр Моісеєнко. Два роки назад до нас завітав навіть Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов.

Це все, звичайно, позитив в роботі Рівненської обласної федерації шахів, але яким чином така робота сприяє вирішенню проблеми розвитку та популяризації шахів серед дітей, вихованню майбутніх чемпіонів?

Ця проблема комплексна і не завжди залежить від роботи осередку федерації. Побудова якісного навчального процесу у великій мірі залежить від рівня фінансування відповідних програм з державного та місцевих бюджетів. Завдання очолюваної мною організації спонукати органи влади різних рівнів звертати увагу на важливість інтелектуального виховання наших дітей. Навчання шахам – один з шляхів вирішення цієї проблеми.

Ми цю точку зору постійно висвітлюємо через ЗМІ, в ході зустрічей з представниками влади, громадськими активістами. І така робота дає свої плоди. Характерний приклад – це відкриття в травні в Рівному шахового клубу на базі ДЮСШ № 1 в просторому новому приміщенні за адресою вул. Корольова 23. З початком навчального року діти отримали можливість займатися інтелектуальним видом спорту в спеціалізованій установі з сучасним шаховим інвентарем. В багатьох містах України шахові клуби зникають, а ми – відкрили новий. Через непросту економічну ситуацію в нашій державі - це надзвичайна подія.

Все це стало можливим через залучення до вирішення проблеми широкого кола впливових громадських діячів, які побачили в нашій роботі по просуванню шахової гри в маси перспективу. В першу чергу – це міський голова Рівного Володимир Хомко, депутат Верховної Ради багатьох скликань Микола Шершун, депутат Рівнеради Сергій Паладійчук.

Відкриття в обласному центрі нового шахового клубу – це, звичайно, значний поштовх по популяризації шахів, але Ви, напевно, погодитеся, що одного клубу для залучення широкого кола дітей до занять шахами не достатньо.

Для шахової спільноти Рівненщини наявність в обласному центрі спеціалізованої установи де можна проводити різноманітні змагання, здійснювати навчальний процес, проводити семінари з підвищення кваліфікації тренерів, суддів та інші шахові заходи – це без перебільшення надзвичайно великий поштовх подальшого розвитку шахів.

Проте, звичайно, ми розуміємо, що потрібно розвиватися і в інших напрямках. Один з найважливіших – це “шахи в школі”, в першу чергу для дітей молодшого шкільного віку. Дослідження показали, що цілеспрямоване навчання дітей основам древньої гри сприяє успішності їх навчання в школі та їх соціальному розвитку. Для розумової роботи шахи означають те саме, що спорт для фізичного вдосконалення.

Багато хто з експертів навіть пропонує домагатися від держави включення шахової дисципліни, як обов’язкового предмету, в навчальну програму дітей. Одначе ми розуміємо, що на даному етапі розвитку нашої держави – це малоймовірно, в першу чергу через фінансові затрати по підготовці кадрів, які б викладали в школах таку дисципліну. Тому я і коло моїх однодумців поставили більш реальне завдання – щороку збільшувати кількість шахових гуртків в навчальних закладах області та залучати якнайбільше шахістів до роботи з дітьми. І в цьому напрямку ми постійно працюємо.

На сьогодні, використовуючи матеріальну базу освітніх установ, навчання шахам здійснюється в цілій низці шкільних та позашкільних закладах Рівного. Також діти навчаються шахам в окремих навчальних закладах Березнівського, Володимирецького, Дубенського, Дубровицького, Зарічненського, Здолбунівського, Костопільського, Млинівського, Острозького, Рівненського, Сарненського районів та місті Кузнецовськ.

Розуміючи, що дітям потрібна особлива мотивація для постійного вдосконалення в шахах, ми з минулого року запровадили проведення 6-х етапів дитячого Кубка області за зразком дорослого. Діти, які взяли участь в одному з етапів, після цього з нетерпінням чекають участі в наступному. Кількість дітей, що приймають участь в цих змаганнях, постійно зростає. Збільшується і географія їх представництва.

Проте, я і очолювана мною обласна федерація шахів не збирається задовольнятися досягнутими результатами. Ми і далі будемо всіляко сприяти впровадження шахових гуртків в навчальних закладах та здійснювати відповідну підготовку кадрів.

Слідкуючи за спортивними новинами Рівненщини складається враження, що успішно функціонує в нас тільки одна федерація – футбольна. Але поспілкувавшись з Вами приходиш до висновку, що в недалекому майбутньому у футбольної федерації з’явиться серйозний інтелектуальний конкурент. Отже, в чому полягають основні тези секрету успішного функціонування шахової федерації від Володимира Ковальчука?

По-перше, чіткий, цікавий, насичений та мотивуючий до участі календар дорослих та дитячих змагань.

По-друге, постійне інформування громадськості через засоби масової інформації про результати цих змагань, доповнюючи повідомлення роз’ясненнями щодо соціальних вигод занять шахами, особливо дітьми.

По-третє, залучення органів влади, впливових громадських діячів, спонсорів, меценатів до надавання допомоги в організації шахового руху. В співпраці з ними роз’яснювати вигоди бути причетним до інтелектуального виховання населення, особливо дітей.

По-четверте, вести інформаційно-роз’яснювальну роботу з органами влади, що відповідають за державну політику в галузях освіти, молоді та спорту, про важливість функціонування шахових відділень в спеціалізованих спортивних установах, а також шахових гуртків в шкільних та позашкільних навчальних закладах, належної підтримки бюджетного фінансування.

По-п’яте, таку ж роз’яснювальну роботу здійснювати безпосередньо з керівниками навчальних закладів, батьками, іншими зацікавленими особами, намагаючись долучити до організації шахового руху якомога більшої кількості людей.

Ви достатньо чітко розставили акценти. Сподіваємось, що Ваш досвід впровадження цих стандартів на Рівненщині допоможе покращити ситуацію з розвитком шахів і у всеукраїнському масштабі. А в переддень Нового року бажаємо Вам міцного здоров’я та успіхів у всіх Ваших починаннях.

Дякую. Я також всіх вітаю з новорічними святими, бажаю благополуччя нашій державі та кожному її громадянину, а шахістам – спортивних перемог та творчих успіхів. Запрошую до участі у змаганнях, що проводитимуться Рівненською обласною федерацією шахів в Новому 2015 році.

Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, умови їх проведення, як мінімум, не погіршаться. Інформацію про шахове життя на Рівненщині ви завжди можете отримати відвідавши офіційний сайт Рівненської обласної федерації шахів. До зустрічі.


Президент ФШУ Віктор Капустін та віце-Президент ФШУ Володимир Ковальчук
на VIII з’їзді Федерації шахів України



Переглядів: 642 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]