Неділя, 2024-05-05, 7:21 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Лучше жертвовать фигуры соперника.(Савелий Тартаковер)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2023 » Березень » 1 » Пішов з життя Вадим Косолапов!
5:40 PM
Пішов з життя Вадим Косолапов!
Федерація шахів Рівненської області з глибоким сумом повідомляє, що на 89 році пішов з життя Вадим Іванович Косолапов (1934 – 2023). В.І.Косолапов народився у Староконстянтинові Кам’янець-Подільської (нині Хмельницької) області. Здібному юнакові вдалося поступити у Київський держуніверситет ім. Т.Г.Шевченка і з відзнакою закінчити вуз по спеціальності «англійська мова і література». Входив в сильну університетську команду, за яку грали тоді відомі українські майстри Юхим Лазарєв і Юрій Сахаров. Грав за вузівську команду на 8-10 дошках. У Києві відвідував шахові турніри, вживу спостерігав за грою Леоніда Штейна, Віктора Корчного, Юхима Геллера, Сало Флора та інших шахових зірок 50-х років.

Після закінчення університету за направленням вчителював у Гощанському районі, а далі 50 років (з 1962 по 2012 роки!) викладав англійську мову в Українському інституті інженерів водного господарста (нині Національний університет водного господарства та природокористування). Цікавий період життя Вадима Косолапова пов’язаний з відрядженням у Індію, де він у 1967-1969 роках за відрядженням викладав мову в Карнатакському університеті в місті Дхарвар, штат Майсор (тепер Карнатака). Найбільш популярними видами спорту на той час у Індії були крикет, настільний теніс, великий теніс, хокей на траві. Шахи тоді не були поширені. В 60-ті роки в Індії був лише один міжнародний майстер з шахів. Коли Вадим Косолапов організував шаховий клуб, то до участі в його спортивних заходах приїжджали навіть із сусідніх міст. Він вчив індусів грати у шахи, проводив турніри.

Одного разу у місті Панджімі він дав сеанс одночасної гри в шахи на 10 дошках. Вісім партій виграв, а дві звів унічию, про що написала місцева газета «Санді Найхінд Таймз» 1 грудня 1968 року, зазначивши, що 14-річний школяр зі штату Гоа витримав наступ російського майстра, хоча насправді Вадим майстром з шахів не був, а лише сильним першорозрядником. Хто знає, можливо у тому сеансі одночасної гри був тато Вішванатана Ананда і Індія тепер має екс-чемпіона світу і є одною з ведучих шахових держав світу.

З кінця 60-х і до Вадим Косолапов активний учасник шахових змагань на Рівненщині - двічі гpав у фіналах першості області, у складі обласної збірної ДСТ «Буревісник» багаторазовий учасник республіканських змагань. У рідному вузі Вадим Косолапов багато років вів роботу шахової секції, де могли грати як студенти-любителі, так і підвищувати свою спортивну майстерність згодом відомі в області шахісти Василь Шилов, Мусій Кокиш, Юрій Кошмак, Констянтин Балєєв, Олександр Павленко.

Коли Вадиму Косолапову вже було за 80 і він продовжував, хоча і не часто, грати у турнірах, маючи досить пристойний рейтинг 2010.

Вадим Іванович людина енергійна, натхненна. Любима справа надихала його, додавала життєвих сил. А справою його життя була англійська філологія. Він автор монографій, навчальних посібників, понад 80-ти наукових статей, закінчив роботу над черговою книгою на 89 році життя! На жаль, не встиг домовитися з типографією про оформлення друку. Звісно, видавав книги за власний кошт. Далі розсилав по вузам, науковим бібліотекам, роздавав учасникам наукових конференцій, де сам приймав активну участь.

Вадим Косолапов суттєво допомагав роботі Федерації заочних шахів України: підготовка і переклади текстів, правил змагань тощо. У складі делегації України приймав безпосередньо участь у роботі Конгресів Міжнародної федерації заочних шахів ICCF, які проходили у Кракові, Сіднеї, Бремені, Кардіффі, Варні, Вільнюсі. Збирався і на цьогорічний Конгрес ICCF, що має відбутися у Амстердамі. Доля склалася інакше …

Сумуємо і висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким.

Фото:



Матеріал надав - Юрій Кошмак


Переглядів: 479 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]