П`ятниця, 2024-03-29, 4:48 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Цитати
Угроза сильнее её исполнения.(Савелий Тартаковер)
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рівненська федерація шахів

Головна » 2013 » Травень » 12 » Турнір пам'яті здолбунівського шахіста Сергія Малахова!
8:37 PM
Турнір пам'яті здолбунівського шахіста Сергія Малахова!
Цьогоріч шостий традиційний шаховий турнір пам’яті здолбунівчанина Сергія Малахова співпав з поминальними днями. За християнським звичаєм учасники до початку змагань відвідали могилу та згадали Сергія. За традицією змагання відбулися в селищі цементників з ініціативи учня Малахова і його сусіда Анатолія Кирилюка. Система проведення змагань також незмінна – швидкі шахи по 20 хвилин, 15 учасників в одне коло на протязі двох днів. Турнір видався цікавим та інтригуючим. Один з фаворитів Юрій Кошмак починає з двох поразок. Здолбунівчанин Олександр Скірканіч останні два роки не грав в турнірах і , мабуть, так зголодів за шахами, що набрав 5,5 очок з 6 і на старті захопив лідерство. Слід врахувати, що Олександр при цьому виграв у беззаперечного фаворита Йосипа Борзенка. Впевнену гру на старті демонструє Олег Прокопчук – також 5,5 з 6 і в активі перемога над Анатолієм Кирилюком. «Темним коником» для місцевих шахістів виявився рівнянин Анатолій Остапчук, що вперше грав у здолбунівських турнірах – також відмінний старт – 5 з 6 і в активі перемога над Юрієм Кошмаком.

Лідери змінються майже з кожним туром. У дванадцятому турі у принциповій партії Кирилюк-Борзенко Анатолій мав позиційну перевагу і,головне, значну перевагу по часу. Здавалося, ще мить і виграш у цій партії відкриває Кирилюку гарну перспективу перемоги у турнірі. Але Йосип стійко захищається, позиція вирівнюється, однак, прапорець на його годиннику ось-ось впаде. І тут Борзенко по правилам швидких шахів зупиняє годинник і вимагає суддю зафіксувати нічію. Гарячка бліцу вчухає, суддя уважно вивчає позицію і… всі бачать, що вже у Борзенка начисто виграна позиція. Однак, правила є правила – нічія, і камінь з душі злітає вже у Кирилюка.

Боротьба у турнірі загострюється і непередбачуваний сюжет фінішу фіксує чотирьох(!) на півочковому інтервалі : Йосип Борзенко і Юрій Кошмак по 11,5 очок з 14 можливих, Анатолій Остапчук і Олег Прокопчук – по 11. Для виявлення переможця судді прийшлося застосовувати шаховий «фотофініш» - підраховувати SB-коєфіцієнт. Коєфіцієнт виявився кращим у Йосипа Борзенка і він другий рік поспіль виграє Кубок переможця турніру . Третє місце, знову ж таки за SB-коефіцієнтом, у Анатолія Остапчука. Невдалий фініш відкинув Анатолія Кирилюка з 9,5 очками на п’яте місце.

Переможці нагогоджені цінними подарунками обласної шахової федерації та грамотами Здолбунівської райдержадміністрації.

Приємно здивувала гра 87 річного Михайла Коломійчука, мабуть, найстаршого рейтингового шахіста Рівненщини. Палкий прихильник шахів досить часто виступає останнім часом у здолбунівських турнірах і , як правило, замикає турнірну таблицю. Але, змолоду «за Польщі» брав призи і потім регулярно виступав на другій-третій дошці в одній команді з Віктором Корольовим за здолбунівське локомотивне депо. Так ось, у цьому турнірі у нього три перемоги, нічія і ,в результаті, 12 місце при 15 учасниках. Витримувати 6-годинне напруження шахової боротьби у 87 років ще й перемагати кваліфікованих спортсменів! Браво, пан Михайло!

На згадку про турнір всі учасники отримали оригінальні грамоти у виконанні київської художниці Оксани Шапкаріної (народилася у Здолбунові),а також свіжий номер популярного Рівненського обласного періодичного журналу «Острога»( засновник і видавець, головний редактор здолбунівчанин Олег Тищенко).

Турнірна таблиця:

1. Борзенко Йосип Здолбунів 11,5 з 14
2. Кошмак Юрій Здолбунів 11,5
3. Остапчук Анатолій Рівне 11
4. Прокопчук Олег Здолбунів 11
5. Кирилюк Анатолій Здолбунів 9,5
6. Скірканіч Олександр Здолбунів 8,5
7. Форманчук Богдан Здолбунів 7,5
8. Бриль Валерій Остріг 6,5
9. Бедратий Михайло Здолбунів 6,5
10. Борисюк Петро Здолбунів 5,5
11. Сорокін Олександр Остріг 5
12. Коломійчук Михайло Здолбунів 3,5
13. Дрозд Олексій Здолбунів 3,5
14. Хоменко Володимир Здолбунів 3,5
15. Гладкевич Петро Здолбунів 0,5

Суддя змагань – Олександр Попов (друга категорія).

Фоторепортаж з місця події:

Могила Сергія Малахова



Йосип Борзенко веде важкий захист у партії з Анатолієм Кирилюком



Атакує Михайло Коломійчук



Нагородження переможця



Матеріал надав - Юрій Кошмак


Переглядів: 1095 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]